Ciągi.
piotrovvicz: 1. Oblicz n−ty wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy r: a
2 = 2, a
6 = 14, n = 20.
| | 1 | |
2. Dane są ciągi arytmetyczne: an = n + 5, bn = 5n + 3, cn = 2n – 5, dn = 5n + |
| , |
| | 2 | |
| | n | |
en = |
| . Które z tych ciągów mają różnicę równą 5? |
| | 5 | |
14 kwi 18:05
task: Zad 1
a2=a1+r
a6+a1+5r
a6−a2=4r=14−2=12
r=12/4=3
a1=2−3=−1
a20=−1+(20−1)*3=−1+19*3=56
powinno byc dobrze
14 kwi 18:18
Janek191:
1.
| | a6 − a2 | | 14 − 2 | |
r = |
| = |
| = 3 |
| | 6 − 2 | | 4 | |
a
1 = a
2 − r = 2 − 3 = − 1
więc
a
n = a
1 + ( n −1)*r = − 1 +(n−1)*3 = 3 n − 3 − 1 = 3 n − 4
Odp. a
n = 3 n − 4
=================
14 kwi 18:19
task: Zad 2.
r(an)=7−6=1
r(bn)=13−8=5
r(cn)=−1−(−3)=2
r(dn)=10,5−5,5=5
r(en)=2/5−1/5=1/5
odp: bn i dn
14 kwi 18:21
Eta:
1/
bez wyznaczania a
1
a
n= a
2(n−2)*r lub a
n= a
6+(n−6)*r
a
n= 3n−4 a
n=3n−4
======== =========
14 kwi 19:47
Qba:
2/ ciąg arytmetyczny to funkcja liniowa określona na zbiorze N+
różnica ciągu = współczynnik kierunkowy f. liniowej
np: an= −2n+1 to r= −2
an= 4−n to r= −1
w tym przykładzie
r=5 dla bn i dn
14 kwi 20:04