Styczne do okręgu
Grzechu: dany jest okrąg o równaniu x2+y2−10x−8y+21=0 Napisz równanie stycznych do tego okręgu w
jego punktach przecięcia z osia OX.
Wyszło mi punkty (3,0) i (7,0). Próbowałem policzyć dalej wykorzystując wzór na odległość od
środka okręgu, ale wychodzą mi głupoty, mógłby ktoś skończyć do końca to zadanie?
14 kwi 17:39
Janek191:

( x − 5)
2 − 25 + ( y − 4)
2 − 16 + 21 = 0
( x − 5)
2 + ( y − 4)
2 = 20
S = ( 5, 4) r = 2
√5
y = 0
( x − 5)
2 = 4
x − 5 = 2 lub x − 5 = − 2
x = 7 lub x = 3
A = ( 3, 0) B = ( 7, 0)
S = ( 5, 4)
a = 2
y = −0,5 x + b
0 = −1,5 + b
b = 1,5
y = − 0,5 x + 1,5
==============
oraz
y = 0,5 x − 3,5
=============
14 kwi 18:14
Janek191:
Piszemy równanie prostej AS
a później prostej prostopadłej do pr AS przechodzącej przez A.
Analogicznie − równanie pr BS i prostej do niej prostopadłej przechodzącej przez B.
14 kwi 18:22
Grzechu: Skąd te (x−5)
2 = 4

?
14 kwi 18:24
Janek191:
Dla y = 0 równanie okręgu (x − 5)2 + ( y − 4)2 = 20
przyjmuje postać (x − 5)2 = 4
14 kwi 18:34
Grzechu: a dobra dzięki wielkie
14 kwi 18:37
aniabb: równanie stycznej w punkcie P(x
p;y
p) należącym do okręgu o środku S(a;b) i promieniu r
(x−a)(x
p−a) + (y−b)(y
p−b)=r
2
czyli za jedno x i y w równaniu okręgu wstawiasz współrzędne punktu

fajny wzorek, ale mało kiedy punkt należy do okręgu, więc nieczęsto ma zastosowanie
14 kwi 22:23