Matematyka
Lola: Narysuj wykres funkcji f. W wyniku jakich przekształceń wykresu funkcji f(x)=3x otrzymamy
wykres funkcji g(x) i h(x).
f(x)=3x
g(x)=3X−27+1
h(x)=3x−2−4
Błagam o pomoc, bo nie wiem jak się za to zabrać.
8 lut 20:08
DarekS: Tak myślę że:
f(x) = 3x
Wtedy g(x) = 3x−27 + 1 otrzymamy poprzez przesunięcie o wektor [27,1]
h(x) = 3x−2 − 4 otrzymamy oprzez przesunięcie o wektor [2,−4]
8 lut 20:11
Lola: A ktoś mógłby mi pokazać jak to mniej więcej narysować?
Będę bardzo wdzięczna
8 lut 21:02
DarekS: Zrób tabelkę dla funkcji f(x)=3
x dla punktów −2,−1,0,1,2:
itd.
x | −2 | −1 | 0 | 1 | 2 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
y | |
| | |
| | 1 | 3 | 9 | |
| | 9 | | 3 | |
Narysuj w układzie współrzędnych.
Gdy to zrobisz poprzesuwaj punkty z tabelki najpierw o wektor [27,1] i otrzymasz wykres funkcji
g
następnie poprzesuwaj punkty z tabelki najpierw o wektor [2,−4] i otrzymasz wykres funkcji h
8 lut 21:10
DarekS: oczywiście punkty trzeba połączyć w obrębie każdego wykresu
8 lut 21:11