Zbierżność szeregu
task: Wyznaczyć przedział zbieżności szeregu.
1.
∑(x−1)n/(nen); pod znakiem ∑ n=1, nad znakiem ∞;
Robię tak:
(x−1)n/(nen)=1/n((x−1)/e)n=1/n(x/e−1/e)n
lim n(1/n) gdzie n→∞ =1
więc przedział zbieżności (1/e−1; 1/e+1);
lim 1/n((1/e−1)/e−1/e)n gdzie n→∞ = 1/e2−2/e
lim 1/n((1/e+1)/e−1/e)n gdzie n→∞ = 1/e
co oznacza ze zbiorem zbieżności jest [1/e−1;1/e+1]
Czy to jest dobrze?
14 kwi 17:34
piotr: | | (x−1)n+1 | n en | | x−1 | |
limn→∞ | |
|
| | = | |
| | |
| | (n+1)en+1 | (x−1)n | | e | |
⇒
1 − e < x < 1 + e
14 kwi 19:32