xP2 + 9 | ||
x = | ||
2 xP |
1 | xP2 + 9 | |||
A(xp) = | ( | )(xP2 + 9); zał.: xp > 0 | ||
2 | 2 xP |
3 (xp2−3) (xp2+9) | ||
A'(xp) = | ||
4 xp2 |
xP2+9 | ||
(2) xA= | . | |
2xP |
1 | xP2+9 | |||
S(xP)= | (xP2+9) | , xP>0 | ||
2 | 2xP |
(xP2+9)2 | ||
S(xP)= | ||
4xP |
(x2+9)2 | ||
S(x)= | , x>0 | |
4x |
x4+18x2+81 | ||
S(x)= | ||
4x |
1 | 81 | |||
(3) S(x)= | (x3+18x+ | ) | ||
4 | x |
1 | 81 | |||
S'(x)= | (3x2+18− | ) | ||
4 | x2 |
81 | −6+12 | |||
S'(x)=0 ⇔ (3x2+18− | )=0 ⇔ 3x4+18x2−81=0 ⇔ x4+6x2−27=0 ⇔ x2= | ⇔ x2=3 ⇔ | ||
x2 | 2 |
1 | 81 | |||
Smin=S(√3)= | (3√3+18√3+ | )=U{1}{4](21√3+27√3)=12√3. | ||
4 | √3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |