Oblicz
o: Oblicz obwód trójkąta ABC, jeśli AB
→=[4,3] i BC
→= [6,−8]
Bardzo proszę o pomoc, niezbyt rozumiem działania na wektorach

Strzałki oznaczają oczywiście wektory, ale nie wiedziałam jak to tutaj poprawnie zrobić.
14 kwi 16:42
PW: AB→+BC→=AC→, czyli AC→=[4+6, 3+(−8)]=[10, −5]
|AB|=√42+32=√25=5
|BC|=√62+(−8)2=√36+64=√100=10
|AC|=√102+(−5)2=√125=√5.52=5√5
14 kwi 17:06
Eta:

→ → → →
CA=AB +BC ⇒ CA=[4+6,3−8]= [10,−5]
|AB|=
√42+32= ........
|BC|=
√62+(−8)2=.........
|AC|=
√102+(−5)2= ........
Obwód L=|AB|+|BC|+|AC|=...........
14 kwi 17:07
Eta:
Echhh .....
1 min. spóźnienia
14 kwi 17:09
PW: Raz mi się udało
14 kwi 17:11
o: Dziękuję Wam bardzo
14 kwi 17:16