ciąg arytmetyczny
VSowachowski: Jedno z rozwiązań równania pqx2+(p−qr)x−q=0 z niewiadomą x wynosi 4. Liczby pq, r tworzą ciąg
arytmetyczny, w którym pierwszy wyraz jest o 6 większy od trzeciego. Znajdź drugie
rozwiązanie.
Wszystko co do tej pory próbowałam, nie wyszło. Aktualnie chcę sobie podciąć żyły ekierką, byle
tego nie robić. Pomocy
14 kwi 15:25
Jerzy:
1) podstaw x = 4
2) 2q = p + r
3) p = r + 6
14 kwi 15:30
Jerzy:
Oczywiście to układ trzech równań o trzech niewiadomych: p,q,t.
14 kwi 15:32
VSowachowski: ale upośledzone zadanie, tak czy siak bardzo dziękuję za odpowiedź, teraz powinnam sobie
poradzić! :3
14 kwi 15:58