Wyznacz równania
Kaparek13 : Wyznacz równania stycznych do hiperboli o równaniu y=2/x, prostopadłych do prostej y=1/2x+7
Oblicze pole trojkata ograniczonego jedna ze stycznych i osiami układu współrzędnych.
14 kwi 15:09
Kaparek13 : Jak wyznaczyć punkty styczności ?
14 kwi 15:10
Janek191:
y = − 2 x + k
więc
2 = −2 x
2 + k x
2 x
2 − k x + 2 = 0
Δ = k
2 − 4*2*2 = k
2 − 16 = 0 ⇔ k = − 4 lub k = 4
Odp.
y = −2 x − 4 i y = −2 x + 4
==================================
Dokończ
14 kwi 15:14
Jerzy: f'(x0) = − 2
14 kwi 15:15