matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
ah:
x
2
−1
Oblicz: lim x→1
2x
2
−x−1
4
2
Mógłby ktoś to wyliczyć? Mi wychodzi
, a w odpowiedziach mam
3
3
14 kwi 14:40
Janek191:
(x − 1)*(x + 1)
x+1
f(x) =
=
2*(x −1)*(x + 0,5)
2x + 1
więc
1 + 1
2
lim f(x) =
=
2*1 + 1
3
x→1
14 kwi 14:46
ah:
Super, dzięki. Zapomniałam o współczynniku a.
14 kwi 14:50