granica funkcji
ah: Podaj granicę funkcji w punkcie x
0, gdy
| | x2+(4−√2)x−4√2 | |
f(x) = |
| i x0 = √2 |
| | x−√2 | |
Wydaje mi się, że powinno się wyliczyć deltę z mianownika, aby rozłożyć to na postać
iloczynową. Wtedy zapewne coś się skróci... Tylko, że ta delta wychodzi jakaś taka dziwna, tak
dokładniej to wyszło mi 18+8
√2. Nie mam pojęcia jak wyliczyć z tego x
1 i x
2.
Ma ktoś jakiś pomysł?!
14 kwi 14:09
Blee:
Licznik = (x −√2)(x+4)
14 kwi 14:13
Jerzy:
Zastosuj regułę H.
14 kwi 14:13
Blee:
Nie musisz tutaj liczyc delty bo jeden pierwiastek znasz, jest nim √2
Wiec licznik = (x−√2)(x−b) i wystarczy wyznaczyc b
14 kwi 14:16
Blee:
A tak na marginesie:
18+8√2 = 16 + 2*4*√2 + 2 = (4+√2)2
14 kwi 14:18
ah: Dzięki!
14 kwi 14:22
Blee:
można też zastosować wzory Viete'a:
x1*x2 = −4√2
x1 + x2 = √2 − 4
i masz taki układ równań, przy czym tak jak już wcześniej napisałem − jeden pierwiastek już
znasz
14 kwi 14:24