Optymalizacja, graniastosłupy
szyk:

Odcinek łączący środki dwóch skośnych krawędzi podstaw graniastosłupa prawidłowego
czworokątnego ma długość d. Jaką wysokość powinien mieć ten graniastosłup, aby pole jego
powierzchni bocznej było maksymalne?
14 kwi 13:52
Blee:

czyli masz taki trójkąt prostokątny,
| √2 | |
gdzie x = √a2/2 = |
| a gdzie a −−− długość krawędzi podstawy |
| 2 | |
aby wyznaczyć jaką powinna być wysokość tegoż graniatosłupa prawidłowe, konieczna jest także
informacja co do 'a'.
W podanej treści zadania brak takiej informacji (ani jakiejkolwiek informacji pomagającej
wyznaczyć 'a' ), więc samo zadanie nie jest możliwe do rozwiązania.
14 kwi 14:34
iteRacj@:

@
Blee a czy moje rozwiązanie ma sens ? skorzystałam z tego, że to graniastosłup prawidłowy
czworokątny ?
P
b=4ah, 0<h<d, a>0
a=
√2*
√d2−h2
P
b=4h
√2*
√d2−h2=4
√2*
√d2h2−h4
P(h)=4
√2*
√d2h2−h4
Funkcja P(h) przyjmuje najwiekszą wartość, gdy funkcja podpierwiastkowa przyjmuje najwiekszą
wartość.
Szukamy maksimum funkcji f(h)=d
2h
2−h
4.
f'(h)=2d
2h−4h
3=−2h(2h
2−d
2)=−2h(
√2h−d)(
√2h+d)
| √2 | | √2 | |
dla h< |
| d f'(h)>0, dla h> |
| d f'(h)<0 |
| 2 | | 2 | |
| √2 | |
gdy h= |
| d to f(x) osiąga maksimum |
| 2 | |
| √2 | |
stąd dla h= |
| d pole powierzchni bocznej P(h) tego graniastosłupa będzie największe. |
| 2 | |
? ? ?
14 kwi 14:45