ile wynosi pochodna z pi?
kalinki1989: Mam może dziwne pytanie: ile wynosi pochodna z pi?
Czy traktuje się ją jak a?
8 lut 20:05
maniek: π to jest liczba więc traktujemy ją jak stałą. Więc π'=0
8 lut 20:09
kalinki1989: aaaaaaa, dzięki

a jak jest w przypadku samego e?
tak samo?
8 lut 20:22
maniek: e jest świetnym przypadkiem bo zarówno pochodna jak i całka z e to jest e. Tej wartości nic nie
ruszy
8 lut 20:24
maniek: a nie sorry sorry co ja piszę. ex jest nieruszalne bo różniczkujemy po x. Samo e jest jak
stała e'=0.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd
8 lut 20:26
kalinki1989: oki, dzięki za odpowiedzi
8 lut 21:19
adi: a może ktoś mi pomoże jak obliczyc pochodna z −5sinπt23
22 sty 21:11
dero2005:
y = −5sinπt23
podstawiamy
πt23 = x x' = 23πt
y' = (−5sinπt23)' = −5(sinx)' = −5 cosx*x' = −103πtcosπt23
23 sty 14:15
adi: ok spoko dzięki! Spotkałem się również z takim oto zapisem
x=16 π6 cos π6 sin π6= 3,627491741
Moje pytanie brzmi: jak można przemnożyć 16 razy π6 ? Skąd taki akurat wynik?
Będę wdzięczny, to moje zaliczenie z kinematyki.
29 sty 18:44
student : Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji:
f(x) = sinx − cosx
24 sty 17:29
chichi:
| | π | |
f'(x) = cos(x) + sin(x) = √2cos(x− |
| ), teraz sprawdźmy kiedy |
| | 4 | |
| | π | |
f'(x) > 0 ⇔ √2cos(x− |
| ) > 0 ⇔ ... |
| | 4 | |
z którym etapem masz problemy?
24 sty 17:36