przestrzenie wektorowe
Justyna: Załóżmy, że:
r, r
1 − wektory; x,y − skalary
* − iloczyn
+ − suma prosta
1) x * (r+r
1)=(x*r)+(x*r
1) − rozdzielność mnoż. względem dodawa.
2) (x+y) * r = (x*r)+(y*r) − w pierwszym nawiasie występuje 'normalne' + i jest to rozdzielność
mnoż. względem dodawa.
3) (x*y)* r = x * (y*r) − w pierwszym nawiasie występuje 'normalne' * i jest to łączność
4) 1 * r = r
to są warunki, aby sprawdzić, czy jest to przestrzeń wektorowa
Mamy określone działania:
x+y=xy
r*x=x
r
wiem, że to będzie przestrzeń wektorowa, tylko, że nie umiem skorzystać umiejętnie z tych
działań: x+y=xy
r*x=x
r, aby to pokazać
właśnie do tego powinno się doprowadzić:
1) (x*r)+(x*r
1)
2) (x*r)+(y*r)
3) x * (y*r)
4) r
Ktoś pomoże korzystając z zadanych działań/rozpisując doprowadzić do takich postaci?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.