Wyznacz wszystkie wartości parametru m
ktostaki:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
| | x − 2 | − 12 | = m3 + m2
ma dokładnie cztery rozwiązania
14 kwi 11:42
aniabb:

0<m
3+m
2<12
14 kwi 12:44
DM: Chyba najłatwiej będzie to odczytać z wykresu:
1) Rysujemy wykres funkcji liniowej f(x) = x−2
2) Odbijamy dolną część względem osi OX
3) Przesuwamy o 12 jednostek w dół
4) Powtórz punkt 2.
i teraz widzimy, że m3 + m2 ∊ <0, 12> czyli rozwiązujemy nierówność:
0 ≤ m3 + m2 ≤ 12
Rozbijamy na dwa przypadki i łączymy spójnikiem logicznym "and":
a) 0 ≤ m2(m+1) and b) m3 + m2 − 12 ≤ 0
a) tu możemy narysować wykres wielomianu, który przecina oś OX w punktach {0, −1}
przy czym zero to pierwiastek podwójny, rysujemy z prawej od góry
b) możemy wykorzystać twierdzenie Bezout: m = 2 spełnia nierówność więc:
(m−2)(m2 + 3m + 6)
drugi nawias nie ma rozwiązań rzeczywistych więc wykres przecina oś OX tylko w punkcie m = 2,
rysujemy od prawej z góry
mamy więc:
m ∊ <−1, +∞) / {0} and m ∊ (−∞, 2)
czyli:
<−1; 2) / {0}
14 kwi 12:49
DM: POPRAWKA: przedziały mają być otwarte tak jak napisała aniabb, czyli {−1} odpada
14 kwi 12:53
PW: ||x−2|−12|=m3+m2
nie ma rozwiązań, gdy prawa strona jest liczbą ujemną, zakładamy więc
m3+m2≥0.
Widać również, że dla m=0 badane równanie ma tylko 2 rozwiązania, w dalszym ciągu zakładamy
więc
m3+m2>0
m2(m+1)>0
(1) m>−1 ∧ m≠0.
Dla takich m równanie jest równoważne alternatywie
|x−2|−12=m3+m2 ∨ |x−2|−12=−(m3+m2)
(2) |x−2|=m3+m2+12 ∨ |x−2|=−m3−m2+12.
Z uwagi na założenie (1) pierwsze z równań (2) ma dwa rozwiązania. Aby drugie z równań (2) też
miało dwa rozwiązania, prawa strona musi być liczbą dodatnią, to znaczy
−m3−m2+12>0
m3+m2−12<0
(m−2)(m2+3m+6)<0
Drugi czynnik jest zawsze dodatni, musi być więc
(3) m<2.
Nierówności (1) i (3) są jednocześnie spełnione, gdy
m>−1 ∧ m≠0 ∧ m<2 ⇔ m∊(−1,2)\{0}.
Wniosek. Badne równanie jest równoważne alternatywie równań (2), z których pierwsze ma dwa
rozwiązania przy założeniu (1), zaś drugie też ma dwa rozwiazania przy założeniu (1) i (3).
Rozwiązania obu równań (2) są w sposób oczywisty różnymi czterema liczbami.
Odpowiedź. Równanie ma 4 rozwiązania dla m∊(−1,2)\{0}.
14 kwi 14:04