Pytanie
rna: Cześć, czy tam, gdzie jest
+∞ nie powinno być −
∞? Wynik się nie zmieni, i pytanie banalne,
ale wolę się upewnić.
| | 1 | | 1 | |
limx→ −∞f(x) = limx→ −∞( |
| +1)=[ |
| +1]=[0+1]=1 |
| | x2−2 | | +∞ | |
14 kwi 01:56
qq: a kwadrat liczby to ujemny jest czy nieujemny?
14 kwi 02:00
rna: Właśnie nie byłam pewna, jak zachowuje się ujemna nieskończoność.

Dzięki za rozwianie
wątpliwości, dobranoc.
14 kwi 02:02
qq: dobranoc
14 kwi 02:03
rna: Jeszcze jedna rzecz (idąc tym tokiem rozumowania (−
∞)
2 = +
∞):
Mam tu granicę lewostronną dążącą do −
√2 i tam, gdzie jest kwadrat to zmienia się w
prawostronną, co rozumiem.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→−√2− ( |
| +1) = [ |
| +1 = [ |
| +1] |
| | x2−2 | | (−√2−)2−2 | | 2+−2 | |
| | 1 | |
= [ |
| +1] = [+∞+1] = +∞ |
| | 0+ | |
Ale tutaj, niżej, mam granicę prawostronną, która w tym samym punkcie co lewostronna też się
zmienia, czego już nie rozumiem (przecież (+
∞)
2≠−
∞).
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→−√2+ ( |
| +1) = [ |
| +1 = [ |
| +1] |
| | x2−2 | | (−√2+)2−2 | | 2−−2 | |
| | 1 | |
= [ |
| +1] = [−∞+1] = −∞ |
| | 0− | |
Na jakiej zasadzie to polega?
14 kwi 02:50
rna:
14 kwi 13:05
Blee:
Zauwaz ze:
−5+ oznacz liczbe odrobine wieksza od −5 czy np. −4.999999999999999999
Wiec (−√2+ )2 to bedzie liczba odrobine mniejsza od 2 czyli np. 1.9999999999999
14 kwi 13:39
qq: > Jeszcze jedna rzecz (idąc tym tokiem rozumowania (−∞)2 = +∞):
Możesz intuicyjnie tak o tym myśleć, ale taki zapis jest bardzo nieakceptowalny.
Nieskończoność to nie jest liczba i nie możesz sobie na niej wykonywać działań
tak jak na liczbach. Unikaj takich zapisów.
> Mam tu granicę lewostronną dążącą do −√2 i tam, gdzie jest kwadrat to zmienia się w
prawostronną, co rozumiem.
Ojoj, to nie tak...granica nie zmienia się magicznie z lewostronnej na prawostronną...
W pierwszym jest do policzenia granica lewostronna. Myśl o tym tak, że
liczby zbliżają się dowolnie blisko −√2 z lewej strony tej liczby − czyli są mniejsze od
−√2. I teraz jak sobie podniesiesz do kwadratu taką liczbę mniejszą od −√2,
to ona jest większa od 2, prawda? I stąd dalej zapis 2+. Nie oznacza on, że nasza
granica zmieniła się na prawostronną, tylko po prostu że mamy liczby większe od
dwóch.
14 kwi 13:52
rna: Blee,
qq: Dziękuję Wam, już rozumiem.
14 kwi 14:05