Napisz wzór funkcji liniowej
anulka__1990: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A= (−5,4) B =(2,2) jak to
zrobic
8 lut 20:00
maniek: y=ax+b wzór ogólny funkcji liniowej
podstawiamy punkty do tego wzoru i otrzymujemy dwa rownania a wiec budujemy uklad równań
4= −5a+b
2=2a+b
rozwiązujemy
otrzymujemy: a= −2/7, b=247
równanie ma postać
y=−27x+247
8 lut 20:06
Bogdan:
Prościej jest bez układu równań.
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
y = − |
| (x − 2) + 2 ⇒ y = − |
| x + |
| + 2 ⇒ y = − |
| x + 2 |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
8 lut 22:50
anulka__1990: ok dziękuję
9 lut 08:20