matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
"
Nieuk:
Ciąg (an) jest ciągiem rosnącym. Zbadaj monotoiczność ciągu bn=3−2an
12 kwi 21:59
aniabb:
a
n+1
−a
n
>0 bo rosnący b
n+1
−b
n
= 3−2a
n+1
−3+2a
n
=−2(a
n+1
−a
n
) <0 nawias dodatni z założenia więc całość ujemna więc malejący
12 kwi 22:05