optymalizacja
johnik: dwa statki plyna stałym kursem wzdłuz linii prostych kursy obu statków przecinaja sie pod katem
120 stopni.w momencie gdy jeden z nich mijał punkt przeciecia sie tych kursów drugi znajdował
sie "m" mil morskich przed nim.
Po jakim czasie od tego momentu odleglosc miedzy statkami bedzie najmniejsza jezeli oba statki
plyna z ta sama predkoscia. wyznacz te odlegosc rozważ DWA przypadki
hmm, masakraa
12 kwi 21:57
iteRacj@:

d − odległość między statkami
x − odległość statku drugiego od punktu przecięcia się kursów, 0≤x≤m
z tw. cosinusów
d
2=(m−x)
2+x
2−2(m−x)
2*cos120
o
odległość między statkami jako funkcja odległości statku drugiego od punktu przecięcia się
kursów
f(x)=
√(m−x)2+x2−2(m−x)2*cos120o=
√−x2−mx+m2
funkcja f(x) przyjmie najmniejszą wartość, gdy funkcja podpierwiastkowa ma najmniejszą wartość
policz pochodną, znajdź minimum funkcji
drugi przypadek zostawiam Tobie
12 kwi 23:01
iteRacj@:
miało być bez minusa f(x)=√x2−mx+m2
12 kwi 23:30
krzyśko: Te odległości od miejsca ich przecięcia będą m+x i x
18 kwi 12:28
ite: O
dległości statków od punktu przecięcia się kursów (zaznaczony na granatowo kółkiem)
to m−x oraz x.
Suma odległości to musi być m. Wynika to z informacji: "w momencie gdy jeden z nich mijał
punkt przecięcia się tych kursów drugi znajdował się "m" mil morskich przed nim"
oraz z tego, że płyną z takimi samymi prędkościami.
przy wpisywaniu tw. cosinusów dla odległości między statkami d źle przepisałam, powinno być:
d2=(m−x)2+x2−2(m−x)*x*cos120o
i dalej f(x)=√(m−x)2+x2−2(m−x)2*cos120o=√x2−mx+m2
18 kwi 13:31
johnik: tak, wiem , tylko jaki moze być drugi przypadek

?
18 kwi 17:01
johnik: tylko choddzi mi o oznaczenie lub wytlumaczenie

/
18 kwi 20:02
Pytający:
Drugi przypadek: jeden ze statków płynie w przeciwną stronę niż w powyżej rozważanym przypadku
(wtedy będziesz miał kąt 60o).
18 kwi 20:21
johnik: a odleglosci, m+x i x
18 kwi 21:26
iteRacj@:

drugi wariant podróży morskiej stałym kursem wzdłuż linii prostych
d
2=(m−x)
2+x
2−2(m−x)*x*cos 60
o
18 kwi 21:35
iteRacj@:

suma odległości obu statków od punktu przecięcia się kursów (zaznaczony na granatowo kółkiem)
nie zależy od kierunku poruszania i jest równa odległości początkowej m
m=(m−x)+x dla 0≤x≤m
18 kwi 21:48
johnik: | | m | |
czyli dla takiego samego x= |
| |
| | 2 | |
18 kwi 21:58
johnik: 
?
18 kwi 21:59
iteRacj@:
| | m | |
dla x= |
| odległość d między statkami będzie najmniejsza |
| | 2 | |
18 kwi 22:14