Ile wyrazów ciągu an= 6n-11/3n-2 jest niedodatnich
Nieuk: Ile wyrazów ciągu an= 6n−11/3n−2 jest niedodatnich
12 kwi 21:07
aniabb: an≤0 i oblicz n
12 kwi 21:13
Nieuk: Hmm wychodzi mi n<7. ALe nie trzeba nic wiecej?
12 kwi 21:16
aniabb: skoro tak Ci wychodzi.. ja nie zamierzam zgadywać jak tak naprawdę wygląda ten ciąg
12 kwi 21:24
Adamm: zobacz na mój post Nieuk: matematyka.pisz.pl/forum/365536.html
12 kwi 21:32
12 kwi 21:37
aniabb: teraz lepiej... no to wynik n<7 nie bardzo z tego wychodzi
12 kwi 21:38
aniabb:

tylko pierwszy jest niedodatni
12 kwi 21:42
Eta:
n=1
12 kwi 21:44
Nieuk: No dobrze ale jakieś obliczenia bo chciał bym wiedzieć jak to sie robi a nie znać wynik
12 kwi 21:46
Eta:
Sprawdzamy: dla n=1
a
1=(6−11)/(3−2)= −5
dla n=2
a
2= (12−11)/(6−2)=+1/4
Rozwiązanie:
a
n≤0 i n∊N+
(6n−11)(3n−2)≤0
| | 2 | | 11 | |
n∊( |
| , |
| ) i n∊N+ w tym przedziale jest tylko n=1 |
| | 3 | | 6 | |
12 kwi 21:48
aniabb:
an≤0
(6n−11)/(3n−2)≤0
ponieważ n≥1 to
6n−11≤0
n≤11/6 i n≥1 zatem n=1
12 kwi 21:48
Nieuk: Dzieki
12 kwi 21:50