całka
Madzia: Mam kłopot z obliczeniem tej całki. Jak chcę ją obliczyc to mam stosowac podstawienie pod
mianownik? bo nie da się jej jakos zwinac niestety a nic mi nie da raczej postac kanoniczna
mianownika. proszę o jakies podpowiedzi
8 lut 19:58
Madzia: baaaardzo proszę o jakieś podpowiedzi!
8 lut 20:39
Mickej: można tak
x2+2x+8=(x+1)2+7
podstawiając pod
x+1=√7t
dx=√7dt
otrzymasz coś co powino już być dla ciebie znajomej postaci
8 lut 20:50
Madzia: Dzięki Mickej
8 lut 21:00
Mickej: nie ma za co
8 lut 21:01