proszę o sprawdzenie
Anna: dla jakich wartości parametru m ( m ∊ R) równanie x*4 +(m − 3)x
2 + m
2 − m − 6 = 0
ma dwa różne rozwiązania
t = x
2
t
2 + (m − 3)x + m
2 − m − 6 = 0
t
1*t
2 < 0 ⇔ m ∊ ( −2 ; 3)
moje rozwiązanie to m ∊ ( −2 ; 3)
| | 11 | |
natomiast w odpowiedzi jest m ∊ ( −2 ; 3) ∪ { − |
| } |
| | 3 | |
12 kwi 19:28
Tadeusz:
a jeśli Δ=0

?
12 kwi 19:35
Krzysiek60: Pomijac to ze to nie jest rownanie dwukwadratowe
12 kwi 19:37
Anna: | | −11 | |
gdyby Δ = 0 to oprócz |
| powinna jeszcze należeć 3 |
| | 3 | |
12 kwi 19:45
Tadeusz:
ale nie zapiminaj o drugim warunku
12 kwi 20:01
Anna: dziękuję
13 kwi 12:39