Kombinatoryka
AdiAdi: Kombinatoryka
Cześć pomoże ktoś z zadaniami z kombinatoryki? Sam zrobiłem zadanie 2 i wyszło P(A)=49/195.
Zad 1
Z urny zawierającej 5 kul czarnych i 4 białe losujemy jednocześnie 3 kule, a następnie z
wylosowanych kul losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo że będzie to kula biała.
Zad 2
Ze zbioru liczb naturalnych należących do zb<3.197> losujemy jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania liczby która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 3.
Zad 3
Rzucono 5 razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zd że wylosowano co najmniej
cztery orły.
Zad 4
Na peronie do pociągu który zatrzymuje się później na 7 stacjach wsiadło 5 pasażerów.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że pasażerowie pociągu wysiadają:
A− każdy na innej stacji
B− na dokładnie dwóch ostatnich stacjach
Zad 5
Jacek i Placek są na 7 osobowej wycieczce. Oblicz na ile sposobów( lub jakie jest
prawdopodobieństwo{nie pamiętam dokładnie treści}) że Jacek i Placek będą siedzieć obok
siebie.
12 kwi 18:22
Blee:
| | 4*3*2 | | 3 | | 4*3*5 | | 2 | | 4*5*4 | | 1 | |
1) P(A) = |
| * |
| + |
| *3* |
| + |
| *3* |
| |
| | 9*8*7 | | 3 | | 9*8*7 | | 3 | | 9*8*7 | | 3 | |
12 kwi 18:27
Blee:
3)
P(A) = ... schemat Bernulliego dla 4 sukcesow + schemat Bernulloego dla 5 sukcesow
12 kwi 18:28
Blee:
Dokladnie na dwoch ostatnich
12 kwi 18:31
Blee:
A co to znaczy 'siedziec obok siebie' ? Miejsca sa w szeregu − 7 miejsc, a moze miejsca sa po 2
w rzedzie, a moze to jest okragly stol z 7mioma krzeslami?
12 kwi 18:33
AdiAdi: Dziękuje za rozwiązanie zadań, w zadaniu 5 chodzi o miejsca w szeregu.
12 kwi 18:37
12 kwi 18:39