Optymalizacja-analtiyczna geometria
Michał:

Hej

Prosiłbym o wsparcie też w tym zadanku:
Dany jest punkt B=(6;0) i prosta o rownaniu y=2x−4 przecianjąca oś OX w punkcie M. T jest
trójkatem o najwiekszym polu wśród trójkątów równoramiennych takich, że wierzchołek kąta
prostego należy do odcinka BM, punkt B jest wierzchołkiem kąta ostrego, a trzeci wierzchołek
należy do danej prostej. Oblicz obwód trójkąta T.

Wspołrzędne poszukiwanego punktu to C (x;2x−4)
wiem z B jest punktem z podstawy i że podstawa zamknieta jest w odcinku BM z czego M ma x=2
Nie wiem skąd mam wziąć wspołrzędne drugiego końca odcinka A, pan Kiełbasa stwierdza że x
∊<4;6) Nie wiem skąd się bierze ta 4 w dziedzinie bo w końcu M leży w punkcie 2 czyli chyba
2<x<6 (zakładając że x to wspólrzędne środka podstawy).
Bardzo proszę o pomoc

z góry dzięki. (odp. to 8)
12 kwi 18:00
Blee:
| 2*6 | |
Jak tez nie wiem ... wskazany trojkat rownoramienny ma pole rowne |
| = 6 |
| 2 | |
| 4*4 | |
Gdyby a= m to wtedy C(4,4) i pole rowne |
| = 8 czyli taki trojkat ma wieksze pole. |
| 2 | |
12 kwi 18:19
Blee:
Ogolnie:
h = 2x−4 ; gdzie x to pierwsza wspolrzedna punktu C
dl. podstawy = 2(6−x)
Zalozenie x≥2
Wiec pole = (6−x)(2x−4) ... szukamy wierzolka tejze paraboli i mamy szukany 'x'
12 kwi 18:22
Blee:
Wierzcholka mialo byc
12 kwi 18:23
Michał: A no

Blee zgadzam się z Toba

wtedy mam 12x−24−2x
2+4x=−24+16x−2x
2
z tego pochodne 0+16−4x = P' no i przyrownać do 0 0=16−4x x=4 czyli h=4 czyli 16/2=8 no i
cacy.
To ta dzedzina, muszę ja rozgryźc jak będę miał pomysł, albo wiedział czemu to dam znać

A no i dzięki za zaangażowanie Blleee (gdybyś miał czas to proszę też o pomoc w tym zadanku:
https://matematykaszkolna.pl/forum/373553.html)
12 kwi 18:54
iteRacj@:
podaj, jaki jest numer zadania i z którego wydania zbioru korzystasz (rok)?
12 kwi 19:02
Michał: 631 − zadanie / "Matura z matematyki 2012 2013 2014 cz II" /
12 kwi 19:08
Mila:

A=(a,0),a∊<2,6), B=(6,0)
C=(c,2c−4)
|AC|=|BC| ⇔
√(c−a)2+(2c−4)2=
√(c−6)2+(2c−4)2⇔
(c−a)
2=(c−6)
2
Jeżeli Δ jest równoramienny , to wysokość opuszczona na podstawę z wierzchołka C przecina OX
w punkcie D=(c,0)
h=2c−4
| 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| |AB|*h= |
| *(6−a)*(2c−4)= |
| *(6−a)*(a+2) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
a
w=2 wtedy h=4, c=4
A=(2,0),C=(4,4)
| 1 | |
P(2)= |
| *4*4=8− największe pole |
| 2 | |
2) obwód Δ
Ob=4+2
√20=4+4
√5
==============
12 kwi 20:49
Michał: Dziekuje Mila za zaangażowanie

jest super, co prawda nie do konca chyba ten rysunek zgadza
sie z tym z odpowiedzi

(bo ten z odpowiedzi jest taki jak narysowałem u góry), aleeee
według mnie to co piszesz brzmi mądrze i rozsądnie. Dziekuje Ci!
12 kwi 23:25
Mila:
Tam jest rozwiązane inną metodą. Ustalony jest środek podstawy Δ.
Ja ustaliłam wsp. wierzchołków.
13 kwi 00:00
aniabb:

czy ja nie umiem czytać

bo trójkąt równoramienny prostokątny może być tylko jeden więc jakie
największe pole

..T jest trójkatem o najwiekszym polu wśród trójkątów równoramiennych takich, że wierzchołek
kąta prostego należy do odcinka BM, punkt B jest wierzchołkiem kąta ostrego, a trzeci
wierzchołek należy do danej prostej. ...
13 kwi 10:03
Blee:
Jezeli w ORYGINALNEJ tresci mowa o trojkacie prostokatnym, rownoramiennym to sprawa wyglada z
gola inaczej, jednak autor nic nie wspominal o warunku kata prostego
13 kwi 10:34
annabb: Nie wiem jak wygląda oryginał.. skopiowalem treść z pierwszego postu
13 kwi 12:09
Blee:
A widzisz ... nie zauwazylem ze jest tam jasno podane ze kat prosty jest
13 kwi 12:11
Mila:
zad.631.
Dany jest punkt B=(6;0) i prosta o rownaniu y=2x−4 przecianjąca oś OX w punkcie M.
T jest trójkątem o najwiekszym polu wśród trójkątów równoramiennych takich,
że jednym końcem podstawy jest punkt B, drugi jej koniec należy do odcinka BM,
a trzeci wierzchołek trójkąta należy do danej prostej. Oblicz pole trójkąta T
Michał drugą część zadania przepisał z zad. 632.
Ponieważ podał numer zadania, to rozwiązałam wg treści z książki.
13 kwi 17:14
Mila:
Pozdrawiam
13 kwi 17:14