dokładny wynik trygnometria
Grzechu: cos(3/4) * tg(5/4) = ile to

Dzieki za pomoc
12 kwi 18:00
12 kwi 18:46
Grzechu: ale ja muszę mieć to doprowadzone do postaci gdzie za wszystkie funkcje będę mógł
podstawić wartosci z tabelki
żadna z tamtych postaci mi tego nie daje
12 kwi 20:19
Maciess: A nie zjadłeś w zapisie przypadkiem liczby π?
12 kwi 20:21
iteRacj@:
a o jaką tabelkę chodzi, są różne tabelki, co jest w tej?
12 kwi 20:22
Grzechu: mam na myśli z karty wzorów na maturę tabelka wartości dla kątów 0, pi/6, pi/4, pi/3, pi/2,
12 kwi 20:27
Grzechu: I TAK ZJADŁEM W OBU FUNKCJACH π
12 kwi 20:27
Maciess: Znasz wzory redukcyjne? Bo moge ci podać gotowe wartości ale to ci mało co powie
12 kwi 20:30
Maciess: Wklejam jeszcze raz metode, która podał mi mój nauczyciel. Zastępuje 26 wzorów redukcyjnych.
Zasada korzystania ze wzorów redukcyjnych
1.Określamy ćwiartkę w której znajduje się ramię kąta α. Na tej podstawie określamy znak wyniku
2.a) Jeśli dodajemy/odejmujemy od osi poziomej (czyli mamy postać 180o+α, 180o−α, 360o+α,
360o−α)
funkcja trygonometryczna nie zmienia się
b) Jeśli kąt jest w postaci 90o−α, 90o+α, 270o−α, 270o+α (odejmujemy/dodajemy do osi
pionowej)
to funkcja trygonometryczna zmienia się w kofunkcję!
sin→cos
cos→sin
tg→ctg
ctg→tg
PS. Słowo kofunkcja użyte żeby łatwiej było skojarzyć (cos nie jest konfuckją sin)
12 kwi 20:35
Janek191:
| | 3 | | 5 | | √2 | |
cos ( |
| π) *tg ( |
| π) = cos 135o*tg 45o = − sin 45o*1 = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
12 kwi 20:39
iteRacj@:
funkcja cosinus jest konfukcją funkcji sinus
12 kwi 20:48
Maciess: Coś mi się obiło o uszy o secansie i cosecansie. Przepraszam za wprowadzanie w błąd.
12 kwi 20:53
iteRacj@:
ta para to też kofunkcje
a cosecans jest odwrotnością sinusa, a secans odwrotnością cosinusa
12 kwi 20:58