Liczba dwucyfrowa
Lukas: Z liczby dwucyfrowej a utworzono dwie liczby
Pierwsza przez dppisanie cyfry jeden na poczatku
Druga przez dopisanie cyfry jeden na koncu
Uzasadnij ze iloczyn otrzymanych liczb pomniejszony o liczbe a jest podzielny przez 10
dziekuje
12 kwi 16:11
Lukas: Chodzi mi o wytlumaczenie drugiej liczby
jezeli moja liczba dwucyfrowa jest np 32 to jesli dopisze sobie cyfre 1 na koncu to otrzymam
liczbe 321
wiec moge ja sobie rozpisac jako 320+1 a 320= 10*32 i jesli 32 to moja liczba dwucyfrowa a
to moja liczbe
moge zapisac w postaci 10*a+1 . Dobrze ?
12 kwi 16:37
Janek191:
xy = 10 x + y − liczba dwucyfrowa
1xy = 100 + 10 x + y
xy1 = 100x + 10 y + 1
( 100 + 10 x + y) *( 100 x + 10 y + 1) − ( 10 x + y) =
=
12 kwi 16:43
Lukas: Dzieki Janek191 .
12 kwi 17:05