Kombinatoryka - oblicz ile liczb możemy zapisać
6607: Używając cyfr należących do zbioru {0,1,2,3,4,5}, zapisujemy liczby czterocyfrowe (cyfry w
liczbie nie mogą się powtarzać). Oblicz ile możemy ich zapisać.
Jeżeli robię to zadanie ze wzoru na wariacje bez powtórzeń, wychodzi mi 3*4*5*6=360
Jeżeli robię to zadanie metodą "łopatologiczną", tzn. cyfrę tysięcy wybieram na 5 sposobów, bo
nie biorę pod uwagę zera, kolejną cyfrę również na 5, ponieważ teraz mogę wziąć zero, ale nie
mogę wziąć cyfry, którą już zużyłem, jeszcze kolejną na 4, a ostatnią na 3, wychodzi mi:
5*5*4*3=300.
Który wynik jest prawidłowy? Jeżeli ten drugi to chyba znak, że nie bardzo rozumiem
zastosowanie dla wzoru na wariacje bez powtórzeń. Jeżeli nie pasuje on do tego zadania to
dlaczego?
12 kwi 14:55
ite:
tworzymy dowolny czteroelementowy ciąg z cyfr niepowtarzających się
6 − na tyle sposobów wybieramy pierwszą cyfrę
5 − na tyle sposobów wybieramy drugą cyfrę
4 − na tyle sposobów wybieramy trzecią cyfrę
3 − na tyle sposobów wybieramy ostatnią
6*5*4*3
te ciągi, w których pierwszą cyfrą jest zero nie tworzą liczb czterocyfrowych, odrzucamy je
1 − zero na pierwszym miejscu
5 − na tyle sposobów wybieramy drugą cyfrę
4 − na tyle sposobów wybieramy trzecią cyfrę
3 − na tyle sposobów wybieramy ostatnią
1*5*4*3
w sumie 6*5*4*3−1*5*4*3=5*5*4*3
12 kwi 16:06
6607: Dziękuję
12 kwi 20:56