granica funkcji
Szczeniak: | | lim | |
Oblicz granicę |
| (h2+6hh) |
| | h→0 | |
przepraszam za taki zapis, ale nie potrafię inaczej, druga prośba, jak zapisać „ładnie”
granicę?
12 kwi 14:49
Macko: h(h+6)h, skroc h g=6
12 kwi 15:01
Szczeniak: ok dzieki, to w odpowiedziach w zbiorze pewnie jest błąd
12 kwi 15:31
Szczeniak: Z tą granicą też mam wątpliwość, granica z 6x2+32x−1 przy x dążącym do −∞
12 kwi 15:41
12 kwi 15:50
ite: podziel licznik i mianownik przez x
| | 6x2+3 | | x(6x+3/x) | |
limx→−∞ |
| = limx→−∞ |
| =−∞ |
| | 2x−1 | | x(2−1/x) | |
zapis taki bez spacji lim
x
{→−
∞}U {6x
2+3}{2x−1}=
12 kwi 15:56
ite:
zapis limdolne podkreśleniexdolne podkreślenie{→−∞}
12 kwi 15:58
12 kwi 16:08