Rownanie rekurencyjne szczegolne i ogolne
Macko : Równanie rekurencyjne szczególne i ogólne
an+2=2
an+1+3
an ogólne
a
1=2 a
2=3 a
n+2=6
an+1−5
an szczególnie
Mógłby kto pokazać jak się to robi

?
12 kwi 10:01
Blee:
Ale ze co sie robi?
12 kwi 10:27
Macko: Np mamy rownanie
b1=3
b{2}=1
bn+2=6bn+1+9bn
Tworzymy rownanie charakterystyczne
r2−6r+9=0
i nasza baza rozwiazan to 3n
i teraz za bardzo nie wiam jak to zrobic bo gdy mam y 2/3 pierwiastk
to powstaje uklad rownan a jak zrobic taki uklad rownan dla 1 pierwiastka?
12 kwi 15:00
Adam:
bn=(A+Bn)*3n
12 kwi 17:47
Adam: Z bogdańca?
12 kwi 17:48