z
QWERTY: Wyznacz wszystkie argumenty x, w których funkcja f(x) = 15x
6 + 3x
5 − 90x
4 − 20x
3 ma
ekstrema lokalne.
f'(x)=75x
5+15x
4−360x
3−60x
2
f'(x)=0
75x
5+15x
4−360x
3−60x
2=0 jak to dalej zrobic
12 kwi 01:16
Dziadek Mróz:
f(x) = 15x6 + 3x5 − 90x4 − 20x3
f'(x) = 90x5 + 15x4 − 360x3 − 60x2 =
= 15x2(6x3 + x2 − 24x − 4) =
= 15x2(x2(6x + 1) − 4(6x + 1)) =
= 15x2((x2 − 4)(6x + 1)) =
= 15x2(((x − 2)(x + 2))(6x + 1)) =
= 15x2(x − 2)(x + 2)(6x + 1) =
f'(x) = 0
15x2(x − 2)(x + 2)(6x + 1) = 0
...
12 kwi 07:55