optymalizacja, uklad wspolrzednych, pole trojkata
kptadrian: Prosta przechodząca przez punkt P(4,6) przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w
punktach A i B. Wyznacz współczynnik kierunkowy tej prostej tak, aby trójkąt ABO (gdzie punkt
O jest początkiem układu współrzędnych) miał najmniejsze pole.
Witam. Dlaczego w odpowiedziach jest y=a(x−4)+6a=ax+6−4a ? Przecież po wymnożeniu wychodzi
ax−4a+'6a' a nie 6.
11 kwi 23:34
aniabb: podstawiasz 4 i 6 i tam nie ma a ..pewnie była literówka
y=a(x−4)+6=ax+6−4a
11 kwi 23:36
11 kwi 23:41
kptadrian: sama * 🤗
11 kwi 23:42