rachunek prawdopodobieństwa
janusz: | | 1 | | 1 | |
Niech Ω = [0,1] , δ = {Ω,∅, [0, |
| ],[ |
| ,1]} Na δ określone jest prawdopodobieństwo P. |
| | 2 | | 2 | |
Które z następujących funkcji są zmiennymi losowymi?
11 kwi 23:15
Adamm: To nie jest σ−ciało
12 kwi 00:31
janusz: Jak w prosty sposób wyznaczyć σ−ciało, gdy mam podaną rodzinę generującą?
12 kwi 00:52
janusz: Czy w poprawnym σ−ciele między każdymi dwoma zbiorami muszą zachodzić wszystkie
działania mnogościowe?
12 kwi 00:54
Adamm: Musi zachodzić branie sum, różnic, części wspólnych
Te na pewno, nie wiem czy wszystkie
12 kwi 00:57
Adamm:
X1(w) = [w−1/2] = −1 dla w∊[0, 1/2), 0 dla w∊[1/2, 1]
X1(w) jest oczywiście mierzalna, więc jest zmienną losową
X2(w) = [w+3/4] = 0 dla w∊[0, 1/4), 1 dla w∊[1/4, 1]
tutaj już widać że nie jest mierzalna
12 kwi 01:04
janusz: Mam takie zadanie:
Niech Ω = {1,2,3,4,5}. Znaleźć najmniejszą σ−algebrę δ zawierającą rodzinę
R = {{1}, {1,3,5}, {5}}.
W odpowiedziach mam:
δ = {Ω,∅, {1}, {2,3,4,5}, {1,3,5}, {2,4}, {5}, {1,2,3,4}, {3,5}, {1,2,4},
{1,3}, {2,4,5}, {2,3,4}, {1,5}}.
Nie rozumiem dlaczego nie ma chociażby zbioru {1,2,4,5} powstającego jako
{1} ∪ {2,4,5}
12 kwi 01:06
Adamm:
Jeśli jest {1} oraz {2, 4, 5}, to {1, 2, 4, 5} też powinno
12 kwi 01:10
janusz: Wracając do tamtego zadania, czy mógłbyś mi wytłumaczyć skąd biorą się
takie wartości dla poszczególnych przedziałów w? Oraz skąd wiadomo,
czy X jest mierzalne?
12 kwi 01:13
Adamm:
Takie wartości bo to jest podłoga, czyli będzie całkowita dla odpowiednich przedziałów
A skąd wiemy że jest mierzalne, patrzysz na funkcję, i dla jakiegoś parametru a,
kiedy będzie X(w)>a
I jeśli to zawsze zbiór mierzalny, to jest mierzalna, a jeśli nie, to nie
12 kwi 01:16
janusz: Niezbyt rozumiem tą mierzalność
12 kwi 01:21
Adamm:
{3}, {1, 2, 4, 5} − tylko tych brakuje
12 kwi 01:24