pochodne
pochodne: Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=−2x
3+15x
2
a)wyznacz ekstremum lokalne funkcji f,
czyli:
f'(x)=−6x
2+30x
−6x(x−5)=0
x=0,x=5
w zerze pochodna zmienia znak − na + czyli minimum,a w piatce z +na − czyli maksimum,ale
| | 7 | |
odpowiedz jest ze maksimum dla x= |
| ,co robie zle? |
| | 2 | |
b)Ktory wyraz ciagu a
n o wyrazie ogolnym a
n=−2n
3+15n
2 jest najwiekszy?
11 kwi 22:00
the foxi:
a) masz dobrze

b) a
n rozpatrz jako funkcję f(x)=−2x
3+15x
2 (czyli funkcję z a)), biorąc pod uwagę dziedzinę
(x∊ℕ)
i potem ekstrema mając na względzie dziedzinę
chociaż... największy wyraz chyba już wyliczyłeś w a), prawda?
11 kwi 22:06
pochodne: No wlasnie odpowiedz w a)
| | 3 | | 7 | |
ymin=0 dla x=0,ymax=85 |
| dla x= |
| i odpowiedz dla b)trzeci wyraz a3=81,dlatego mi to |
| | 4 | | 2 | |
nie pasuje
11 kwi 22:15
the foxi:
Bo masz błąd w odpowiedzi;
Maksimum jest w x=5 i wynosi 125
I jednocześnie w b) największym wyrazem jest a5=125
11 kwi 22:31