raty
kaja: Mamy do wyboru kupić zmywarkę wartą 3200zł za gotówkę lub dokonać wpłaty 200zł i potem płacić
24 raty miesięczne po 140zł. Zakładając, że roczna stopa procentowa w banku udzielającym
kredytu ratalnego wyosi 12% oraz, że odsetki kapitalizowane są miesięcznie, oceń, który ze
sposobów zakupu jest korzystniejszy. Uzasadnij
11 kwi 21:49
olaa: leiej za gotówkę
11 kwi 22:07
DM: Łatwo sprawdzić że kupno za gotówkę opłaca się bardziej
3200 < 200 + 140 * 24
3200 < 3560
inna sprawa, że odsetki teoretycznie naliczane są od zaległej kwoty. W tym przypadku co miesiąc
do odsetek doliczony zostanie 1% zaległej sumy:
w pierwszym miesiącu zalegamy 140 * 24 = 3360
1% odsetek od tego to 33,60
spłacamy 140 zł
po Pierwszym miesiącu zostanie do spłaty 3360 + 33,60 − 140 = 3253,6
w drugim miesiącu zalegamy 3253,6
1% odsetek od tego to 32,536
spłacamy 140 zł
po drugim miesiącu zostanie do spłaty 3253,6 + 32,536 − 140 = 3146,136
itd.
inna sprawa że takie podejście bardzo komplikuje zadanie; może autorom chodziło bardziej o coś
takiego:
3360 * 0,01 + 3220 * 0,01 + ... + 140 * 0,01 = kwota do spłaty dodatkowo po spłaceniu
wszystkich 24 rat.
11 kwi 23:23
daras: co to za pytanie :który sposób jest korzystniejszy?"
to zalezy czy mamy tę gotówkę w kieszeni czy nie
12 kwi 20:19