prawdopodobieństwo
natalia: KURDE, POMOŻE KOŚ?! ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} wybieramy losowo jedna liczbe.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 3 lub przez 2. O co tu kaman?!
8 lut 19:50
maniek: Twoja Ω=11
liczby podzielne przez 3 lub 2 to: 2,3,4,6,8,9,10 jest ich 7
i stad P= 7/11
8 lut 19:54
marta: to proste

sprobuje ci pomoc
8 lut 19:54
marta: juz mnei ktos ubiegl
8 lut 19:55
Eta:
|Ω|= 11
zdA −−liczby podzielne przez 3 A={3,6,9} IAI= 3
zd. B −−− liczby podzielne przez 2 B={2,4,6,8,10} IBI= 5
zd. AUB −− liczby podzielne przez 3 lub podzielne przez 2
zd. A U B= { 3,6,9, 2,4,8,10} IA U BI= 7
8 lut 19:56
Eta:
oczywiście ( bez chochlika)
8 lut 19:57