trygonometria
Jakub: Dobry wieczór,
mam pytanie, mianowicie, czy równanie
sin(2x)+cos(4x)=0
ma wyniki:
k należy do całkowitych
x=PI/4 +kPI
x=PI/12 +kPI
x=5PI/12 +kPI
11 kwi 20:34
Pytający:
Nie, gdzieś się pomyliłeś. Rozwiązania to:
x=PI/4 +kPI
x=−PI/12 +kPI
x=−5PI/12 +kPI
11 kwi 20:47
Jakub: wyszło mi tak:
sin(2x)+cos(4x)=
sin(2x)+cos2(2x)−sin2(2x)=
−2sin2(2x)+sin(2x)+1=0
czyli sin(2x)=1, lub 1/2
więc 2x = PI/2 + 2kPI
lub 2x = PI/6 + 2kPI v 5PI/6 + 2kPI
Coś zrobiłem źle?
11 kwi 20:57
Pytający:
sin(2x)=1 lub sin(2x)=−1/2
11 kwi 21:14
Jakub: dziękuję :#)
11 kwi 21:16