matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania wykładnicze
Pomoc:
Witam, chciałbym prosić o sprawdzenie czy taka metoda nie jest błędem. Równania wykładnicze: 5
x+2
*7
2x+4
=21
x+2
5
x+2
*((7
2
)
x+2
)=21
x+2
5
x+2
*49
x+2
=21
x+2
245
x+2
=21
x+2
X=−2
11 kwi 19:50
Tadeusz:
11 kwi 20:21