Wykaz nierówność
Karolina: Uzasadnij nierówność:
4x3 + y3 ≥ 3xy2
Promuje sprowadzać to do jakiś wzorów skroconego mnozenia, ale nic nie wychodzi sensownego.
Proszę o pomoc...
11 kwi 19:36
jc: Twoja nierówność jest fałszywa np. dla x=−1, y=0.
4x3+y3−3xy2=(2x−y)2(x+y)
11 kwi 19:50
Karolina: Rzeczywiście... Bo zapomniałam dodać, że nierównosć ma zachodzić dla kazdych
NIEUJEMNYCH x, y
Przepraszam za niedopatrzenie i ponawiam prośbę...
12 kwi 09:34
Jerzy:
(2x − y)2 ≥ 0 i ( x + y ) ≥ 0 , a więc ...wniosek ?
12 kwi 09:49
PW: No to dowód juz masz − jc pokazał, że
4x3+y3−3xy2≥0
jako iloczyn dwóch wyrażeń nieujemnych: (2x−y)2 i (x+y).
12 kwi 09:51
PW: Z nudów podam inne rozwiązanie:
| | y3 | | y3 | | y3 | y3 | |
4x3+y3=4x3+ |
| + |
| ≥3(4x3 |
|
| )1/3=33√x3y6=3xy2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | 2 | |
(nierówność wynika z zastosowania nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną dla 3
składników nieujemnych).
12 kwi 11:06
Krzysiek60: Musisz pokazać kiedy zachodzi równość
12 kwi 20:05
PW: Nie muszę. W poleceniu tego nie ma.
12 kwi 21:50
Adamm: Co prawda przy nierówości między średnią geometryczną a arytmetyczną to nie ma znaczenia,
ale zazwyczaj twierdzenie formułujemy dla dodatnich, a nie nieujemnych
12 kwi 21:55