jw
cyprian: Określi liczbę rozwiązań w zależności od parametru a
ax−1=a−x
11 kwi 19:13
DM: ax + x −1 − a = 0
x(a+1) −1 −a = 0
teraz łatwiej?
11 kwi 19:20
cyprian: czyli x(a+1), to jest współczynnik a, a co jest współczynnikiem b?
11 kwi 20:02
the foxi:
ogólna postać równania liniowego to ax+b=0
w Twoim przypadku współczynnikiem a jest a+1, a współczynnikiem b − −a−1
11 kwi 20:17
cyprian: wyszło mi x=a+1a+1, czyli jak a=−1 to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, a jeśli
jest rózne od −1, to ma jedno rozwiązanie, dobrze?
11 kwi 20:25
DM: Trzy przypadki:
1) Funkcja liniowa ma jedno rozwiązanie gdy a ≠ 0
a+1 ≠ 0
a ≠ −1
2) Funkcja liniowa ma nieskończenie wiele rozwiązań gdy a = 0 i b = 0
a+1 = 0 i −1−a = 0
a = −1 i −1 = a
czyli a = −1
3) Funkcja nie ma rozwiązań gdy: a = 0 i b ≠ 0
a + 1 = 0 i −1−a ≠ 0
a = −1 i a ≠ −1
tzn. nie istnieje a dla którego rozpatrywana funkcja nie ma rozwiązań
11 kwi 21:27