Ciąg
Dominik: Wiadomo, że liczby 32a +3, 3a +13, 48*3a +3 są odpowiednio pierwszym, drugim i
trzecim wyrazem nieskończonego ciągu geometrycznego. Wyznacz a . Dla wyznaczonej wartości a
zapisz wzór tego ciągu i oblicz sumę jego wszystkich wyrazów.
Proszę o pomoc w tym zadaniu, nie udaje mi się skleić tego a :C
11 kwi 18:55
Tadeusz:
zapisz porządnie trzeci wyraz
11 kwi 19:18
Dominik: 4/(8*3
a+3) Nie wiem czy o to ci chodziło

4 w liczniku 8*3
a+3 w mianowniku
11 kwi 19:21
Eta:
3
a=t, t>0
...............
8t
3−17t
2+17t−105=0 W(3)=......0
3
a=3 ⇒ a=1
to masz ciąg b
n :b
1*q
n−1
b
1= 12 , b
2=4/3 to q= 1/9
b
n=12*(1/9)
n−1
===============
11 kwi 19:31
Eta:
3
a=t, t>0
...............
8t
3−17t
2+17t−105=0 W(3)=......0
3
a=3 ⇒ a=1
to masz ciąg b
n :b
1*q
n−1
b
1= 12 , b
2=4/3 to q= 1/9
b
n=12*(1/9)
n−1
===============
11 kwi 19:32
Eta:
Pytanie: czy Wam też tak "muli" forum?
11 kwi 19:33
Tadeusz:
u mnie już 3 dzień momentami "muł po kolana"
11 kwi 19:37
Dominik: Strasznie długo się strona odświeża, to prawda. Dziękuję za rozwiązanie.
11 kwi 19:38
Eta:
11 kwi 19:38