Prawdopodobieństwo
Bartek: Z urny, w której umieszczono jedenaście kul oznaczonych liczbami od 1 do 11, losujemy n razy po
jednej kuli ze zwracanie. Obliczy prawdopodobieństwo zdarzenia, że iloczyn liczby wylosowanych
kul jest podzielny przez 22.
11 kwi 18:49
Pytający:
Aby iloczyn liczb z wylosowanych kul był podzielny przez 22, trzeba przynajmniej raz wylosować
11 i przynajmniej raz liczbę parzystą (znaczy liczbę podzielną przez 2).
Ω // n losowań liczb od 1 do 11
|Ω|=11
n
A // przynajmniej raz wylosowano 11
B // przynajmniej raz wylosowano liczbę parzystą
C // iloczyn liczb z wylosowanych kul jest podzielny przez 22
P(C)=P(A∩B)=1−P((A∩B)')=1−P(A'∪B')=1−(P(A')+P(B')−P(A'∩B'))
A' // nie wylosowano 11
|A'|=10
n
B' // nie wylosowano liczby parzystej
|B'|=6
n
A'∩B' // nie wylosowano 11i nie wylosowano liczby parzystej
|A'∩B'|=5
n
11 kwi 21:10