Asymptoty ukośne
Krzysztof: Wyznacz asymptoty ukośne
f(x) = √x2−6x
Wyszło mi a=1, ale b nie chce wyjść 3
b= (√x2−6x − x) co dalej?
11 kwi 18:11
iteRacj@: asymptota ukośna prawostronna
a=1
| | √x2−6x+x | |
b= limx→∞ (√x2−6x−x)= limx→∞ (√x2−6x−x) |
| = |
| | √x2−6x+x | |
| | x2−6x−x2 | | −6x | | −6 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = |
| =−3 |
| | √x2−6x+x | | √x2−6x+x | | 2 | |
asymptota ukośna lewostronna
a=−1
| | √x2−6x−x | |
b= limx→−∞ (√x2−6x+x)= limx→−∞ (√x2−6x+x) |
| =3 |
| | √x2−6x−x | |
11 kwi 23:55