Ciągi, pilne ;)
ravauek: PILNE CIĄGI :0
Ciąg a
n opisany jest wzorem rekurencyjnym
a
n − a
n−1 = n−1
Wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu. Proszę o szczegółowe wyjaśnienie jak dojść do tego
ogólnego wzoru
11 kwi 18:10
Mila:
a
n=a
n−1+(n−1)
równanie niejednorodne typu : a
n=a
n−1+f(n)
Rozw. ma postać:
| | 1 | | (n−1)*n | |
an=a1+∑(i=2 do n)(i−1)= |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 kwi 18:39
ravauek: Ojejku Mila, dziękuję lecz jestem w LO, da się to zrobić inaczej? XD
11 kwi 19:35
Mila:
Pytałam o to, nie odpowiadałeś.
Zaraz napiszę podpowiedź.
11 kwi 20:01
Mila:
a
n=a
n−1+(n−1)
Rozpisujemy:
................
| | 1 | |
an= |
| +1+2+3+4+5+.....+(n−1) |
| | 2 | |
Widzisz pewną regułę
11 kwi 20:05
ravauek: Dziękuję bardzo! Już ogarniam
11 kwi 20:11
Mila:
11 kwi 20:13