matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciag a_n gdzie
Jadzia:
Ciąg (a
n
), gdzie n∊N+ jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q = 1/2(
√
5
−1). Oblicz a
n
+
1
−a
n
−
1
/a
n
11 kwi 18:05
Tadeusz:
a
n
a
n
*q−
q
1
√
5
−1
=q−
a skoro q=
.... dalej sama
a
n
q
2
11 kwi 18:19