Macierze układ równań
UltimateGamer: Dzień dobry mam problem z rozwiązaniem poniższego układu równań metodą Gaussa:
x − 2y +t =1
−x + y −z +t = 2
2x +y +z − 2t = −1
Próbowałem go zrobić z użyciem paramateru α ale nie wiem czy dobrze
11 kwi 17:45
jc: Systematyczna eliminacja.
x − 2y +t =1
−x + y −z +t = 2
2x +y +z − 2t = −1
x − 2y +t =1
− y −z +2t = 3
5y +z − 4t = −3
x − 2y +t =1
− y −z +2t = 3
−4z+2t = 12
x − 2y +t =1
− y −z +2t = 3
−2z+t = 6
z jest parametrem
x −5 z = 13
y −3z = 9
−2z+t = 6
(sprawdź ostatni rachunek)
11 kwi 17:59