procent prosty
gość: Jak długo musi procentować 250 zł aby odsetki wyniosły 5 zł przy rocznej stopie procentowej
r=4,8%(oprocentowanie proste). Jaka jest najodpowiedniejsa równoważna stopa podokresowa do
tych obliczeń?
Powinno wyjsc 5 miesiecy oraz stopa okresowa 0,4%
255=250(1+0,048)
255=250 + 12n
n=0,42
n biorę jako 0,42 roku, czyli to jest mniej więcej 5 miesięcy, ale czy nie lepiej odpowiedż
zostawiać w takiej formie, że jest to 0,42 roku?
Co do stopy okresowej:
Jeżeli wziąć kapitalizacje miesięczną to faktycznie wychodzi dobry wynik:
0,048:12= 0,4%, ale skąd mam wiedzięć, że to jest faktycznie kapitalizacja miesięczna, a nie
np. dzienna ?
Gdyby to była dzienna, to wynik wyglądałby tak:
0,42 roku to 153,3 dni
0,048:153,3(jako 0,42*365) =0 ,03 % ?
Proszę o pomoc
11 kwi 12:19
gość: Tutaj kolejne zadanie , w którym mi coś nie pasuje

Stopa podokresowa ra=0,12% jest rownowazna kwartalnej stopie r4=1,56%. Jakiego okresu dotyczy
stopa ra i jaka jest rownoważna jej stopa roczna?
odpowiedzi:
ra=r52(tygodniowa) , roczna stopa równoważna r=6,24%
roczna stopa równoważna:
1,56%*4=6,24%
Co do stopy podokresowej
0,12%*n=6,24%
n=52 i skąd mam wiedzieć,że to akurat oznacza 52 tygodnie, a nie np. 52 dni ?
11 kwi 12:32
gość: ponawiam prośbę. ktoś coś?
11 kwi 17:19
gość: up
13 kwi 13:33
kochanus_niepospolitus:
2)
0.12*n = 6.24 −> n = 52
| | 364 dni | |
czyli |
| = 7 dni <−−− taki okres ma rA |
| | 52 | |
13 kwi 13:41
kochanus_niepospolitus:
1)
| | 5 | | 1 | |
255 = 250*(1 + r) −> r = |
| = |
| = 2% |
| | 250 | | 50 | |
szukamy okresu:
| 1 | |
| *12 [miesiecy] = 5 [miesięcy] |
| 2.4 | |
13 kwi 13:45
gość: co do 2 zadania to juz nieakutalne; )
13 kwi 13:58
Blee:
W obu zadaniach masz dokladnie to samo pytanie co oznacza ze nie rozumiesz ze rA jest ta
czescia rocznego oprocentowania co okres w stosunku do roku
13 kwi 14:00