znajdź r, miary kątów wielokąta tworzą ciąg.
Kicia: Miary kątów wielokąta o n bokach tworzą ciąg arytmetyczny którego pierwszy wyraz równa się 6
stopni. Oblicz różnice tego ciągu jeśli n=3
Zrobiłam to tak
Ze wzorów
An=6+2r
180=(3/2) *(6+2r)
I z tego wyszło r=57 a prawidłowa odp to 54. W necie sa inne rozwiązania ale żadne nie
wykorzystuje wzorów, a ja sie głowie juz godzinę gdzie tu jest błąd. Pomocy
11 kwi 11:11
Kicia: Po napisaniu tego posta juz zauważyłam błąd, nie dodałam a1, dzięki wszystkim zamykam wątek
11 kwi 11:12
Blee:
Blad masz w zapisie wzoru:
S3 = (3/2)*(2*6 + 2r) = 180
11 kwi 11:14
Kicia: Juz widzę dzięki
11 kwi 11:20