Rzucamy 5 razy symetryczna kostka do gry
Kaparek13 : Rzucamy 5 razy symetryczna sześcienna kostka do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
suma otrzymanych oczek jest równa conajmniej 28.
Moc Ω − 7776 (65)
28 możemy wyrzucić 66664 v 66655
66664 możemy wyrzucić na 5!/4*1=30
66655 możemy wyrzucić na 5!/3*2=20
29 możemy wyrzucić 66665
66665 możemy wyrzucić na 5!/4*1=30
30 możemy wyrzucić 66666
66666 możemy wyrzucić na jeden sposób
P(A)= 81/7776
Czy dobrze myśle ?
11 kwi 11:04
Blee:
| | 5! | |
Sekwencje 6,6,6,6,4 mozna uzyskac na |
| = 5 sposobow |
| | 4!1! | |
Tak samo 6,6,6,6,5
11 kwi 11:10
Blee:
Natomiast 6,6,6,5,5 na 10sposobow
11 kwi 11:10
Kaparek13 : Racja, dziekuje
11 kwi 11:20
Kaparek13 : Czyli p(a) = 21/7776 tak ?
11 kwi 11:24
Blee:
si
11 kwi 11:45