Fizunia
hello: Grzałka elektryczna o oporze R1 = 33 Ω w określonym czasie dogrzewa pewną masę wody od 0 do
100 *C. Jaki opór Rx i jak należy dołączyć do grzałki, by w takim samym czasie doprowadziła
taką samą masę lodu od 0−100*C. Ciepło topnienia lodu: L= 79,7 kcal/kg a ciepło właściwe wody
cw= 4,186*103 J/kg * deg
Proszę, czy ktoś byłby w stanie mi wytłumaczyć bądź rozpisać to zadanie?
11 kwi 07:14
piotr: | | U2 | |
t |
| = (100cw + 4,1855L) m |
| | Rx | |
dzieląc stronami;
| Rx | | 100cw | |
| = |
| |
| R1 | | 100cw + 4,1855L | |
| | 100cw | |
Rx = |
| R1 |
| | 100cw + 4,1855L | |
11 kwi 09:22
hello: A jak dołączyć?
11 kwi 18:13