Zadania z prostych
Albi: 1. Prosta y−√3 razy x + √3=0 jest nachylona do osi OX pod kątem A) 45 stopni B) 120 stopni C)
150 stopni D) 60 stopni
2. W trapezie ABCD AB||CD dane są punkty A (1,2) B (3,4) C) (7,0)
a) napisz równanie prostej CD w postaci ogólnej
b) oblicz długosc wysokości trapezu
10 kwi 23:19
Blee:
1) a =
√3 = tgα −> to α =
10 kwi 23:22
Eta:
2/ AB ∥CD
| | 4−2 | |
aAB= |
| = 1 to aCD=1 |
| | 3−1 | |
CD: y=1(x−x
C)+y
C ⇒ CD: y=x−7
w postaci ogólnej: CD: x−y−7=0
==============
h= d , d −− odległość C od prostej AB
AB: y=1(x−x
A)+y
A AB: y=x+1
AB: x−y+1=0 C(7,0}
h= 4
√2
=======
11 kwi 00:46