układ równań z logarytmami
Ania: Hej, słuchajcie mam problem z rozwiązaniem pewnego układu równań zawierającego logarytmy,
muszę wyliczyć k i n
−0,6968=n*(−1,4578) + logk
0,2553= n*(−0,6445) + logk
10 kwi 22:09
Blee:
no to:
−0.9521 = n*(0,6445 −1,4578) + 0
n ≈ 1,1456
no i z tablic wyszukasz ile wynosić będzie 'k'
10 kwi 23:21
Red : Jak? :s nie rozumiem dlaczego tak to obliczyłeś ?
11 kwi 11:29
Jerzy:
Słyszałaś coś o odejmowaniu stronami ?
11 kwi 11:33
Blee:
drugie równania przemnażasz przez (−1) po czym dodajesz oba równania
w ten sposób redukujesz logk i otrzymujesz równanie z jedną zmienną 'n'
Z pewnością miałaś to w szkole na długo przed wprowadzeniem logarytmów.
11 kwi 11:45